Sănătate

Detoxifierea minții

Obișnuim să găsim momente care ne dau sentimentul unui nou început. Așteptăm cu nerăbdare un nou anotimp, o nouă lună, o nouă zi de luni, pentru a pune în aplicare ceea ce considerăm noi a fi schimbări bune în viața noastră: o alimentație mai sănătoasă, mai multă activitate fizică, mai puțin timp petrecut în fața ecranelor și așa mai departe; lista este una lungă. Știind că detoxifierea corpului face parte din planurile multor oameni, m-am gândit că ar fi o idee foarte bună dacă acestă detoxifiere am face-o și la nivelul minții noastre.

În linii mari, detoxifierea presupune un proces complex de curățare a organismului de toxine, prin adoptarea unei diete restrictive, renunțarea la obiceiuri nocive (sedentarism, fumat etc.) și respectarea unui orar sănătos de somn. Aceste exemple le vom aplica și în ceea ce reprezintă detoxifierea minții.

„Hrana” minții – ceea ce vedem, ascultăm și citim.

Trăim într-un timp în care suntem asaltați din toate părțile de informații bune sau rele, știri, panică, vești de războaie, calamități și multă durere și tristețe. Mass media a acaparat cu totul viața noastră și trăim de la o știre la alta, de la o veste la alta. Consumul de știri a crescut stratosferic în ultimul deceniu, cu precădere în ultimii doi ani, în timpul pandemiei. Televizorul, telefonul și ziarele reprezintă o sursă majoră de stres, anxietate, frică și depresie, de aceea cred că o bună gestionare a timpului petrecut citind știrile, ajută la curățarea minții.

Conținutul public este tot mai puțin cenzurat, violența și imoralitatea sunt aplaudate pe marile ecrane, conspirațiile și informațiile false ne manipulează gândirea, iar noi acceptăm de bună voie ca mintea noastră să fie degradată, impregnată cu indignare și revoltă. Vizionarea filmelor violente, citirea romanelor imorale și practicarea jocurilor video care instigă la agresivitate și competiție bolnavă nu ar trebui să facă parte din rutina noastră.

Începe detoxifierea minții prin a reduce timpul petrecut în fața televizorului, pe site-urile de știri, pe social media, și înlocuiește această „hrană” cu una mai sănătoasă, mai constructivă, mai pozitivă. Caută un echilibru, pentru că nimeni nu contestă importanța informației, a realității în care trăim.

Obiceiurile dăunătoare minții

Știm că este toxic pentru organism fumul de țigară, la fel de toxic este și sedentarismul, dar și drogurile, poluarea, nerespectarea programului de somn, consumul de alcool și alimente supraprocesate iar lista continuă. Însă ce obiceiuri sunt toxice pentru mintea noastră?

Gândurile negative. Dacă ne obișnuim creierul să mediteze asupra gândurilor triste și pesimiste, cu timpul acesta va fi acaparat în totalitate de ele și în viitor, în mod automat va reacționa în modul greșit în care a fost educat.

Autocritica exagerată. A fi perfecționist este ca o sabie cu două tăișuri – poate fi un lucru constructiv, dar în aceeași măsură și distrugător. Este bine să fim atenți cu noi înșine, face parte din procesul de educare și dezvoltare, însă atunci când suntem prea drastici cu noi înșine, ne aflăm în pericolul de a ne scădea stima de sine, de a nu ne mai respecta.

Vorbirea de rău și prejudecățile. A ne ocupa timpul cu gânduri negative și critice despre ceilalți va duce la împovărarea și desensibilizarea minții noastre, precum și la scăderea empatiei și a iubirii de aproapele.

Făurirea de scenarii. Când mintea nu este controlată și este lăsată liberă, ea va contempla scenarii fictive, ipoteze ireale, conspirații iraționale, creionând o realitate care nu există decât în mintea noastră și pierdem astfel simțul adevăratei realități.

„Odihna” minții

Atunci când Dumnezeu ne-a creat, în semn de iubire pentru noi, ne-a dăruit o zi în care să ne eliberăm mintea, dar si trupul, de orice împovărare, neliniște, stres și greutate. În această zi, gândurile noastre trebuie controlate și conduse spre Creator, îndepărtând orice preocupare vremelnică. Muzica înălțătoare, lectura spirituală, plimbările în natură și facerea de bine ar trebui să caracterizeze această zi deosebită.

Cred că cea mai prețioasă comoară a omului este mintea acestuia. „Toate bătăliile sunt câștigate sau pierdute, mai întâi în minte” (Ioana D`Arc). De aceea, menținerea integrității, purității și sănătații minții, ar trebui să fie preocuparea noastră principală.

Bibliografie

https://www.apa.org/topics/video-games/violence-harmful-effects
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26391834/
https://www.thedrum.com/news/2021/10/22/the-top-global-media-consumption-trends-2021



Amalia Bănică

S-ar putea să-ți placă și...