Articole

Miliarde de vieți, o singură „carte” – Biblia

Multe sunt perspectivele din care, de-a lungul vremii, a fost abordat acest subiect al Bibliei și poate chiar mai multe pot fi, într-adevăr, spuse despre aceasta, având ca scop ultim încercarea de a răspunde marilor întrebări ce o înconjoară. Una dintre ele răsare însă peste celelalte din punct de vedere al spiritului practic: Ce este Biblia? Și mai mult decât atât: Ce reprezintă ea pentru lume?

Biblia în cădere

Chiar dacă este destul de dificil, dacă nu imposibil, de a oferi un răspuns la o astfel de întrebare, lucrurile pot fi privite din diverse unghiuri. Astfel, în societatea de astăzi, Biblia pare că este într-o contiună pierdere de autoritate, tot mai mulți oameni considerând că nu trebuie luată literal, că mai degrabă este sugestivă prin poveștile pe care le prezintă, că știința este o modalitate superioară de înțelegere a vieții și, nu în ultimul rând, că aceasta reprezintă Cuvântul Lui Dumnezeu doar într-o oarecare măsură. Și totuși…

Printre file de istorie

Importanța pe care a avut-o, o are și o va avea în continuare Biblia nu se subordonează semnului întrebării. Lucrul acesta, mai bine decât toate celelalte, îl confirmă istoria (istorie ce se întinde până astăzi). Astfel, este cea mai bine păstrată carte de-a lungul vremii (integritatea textuală a Noului Testament este mai sigură decât integritatea scrierilor lui Platon sau a Iliadei lui Homer), cea mai dezbătută si totodată contrazisă de critici, de departe cea mai bine vândută (peste 6 miliarde de exemplare) și, desigur, cea mai tradusă carte (a fost tradusă în întregime în 532 de limbi iar parțial, în 2.883 de limbi).

Multe perspective – același adevăr

„…Cuvântul Tău este adevărul.” (Ioan 17:17). Poate considerați un lucru de o mediocritate rară a folosi ce este scris în Biblie pentru a afirma faptul că aceasta reprezintă adevărul (folosind astfel o logică de tip circular). Și poate că așa ar fi, însă ce altă autoritate mai înaltă se găsește în acest context în afară de însăși reprezentanța Divinității? – asta, desigur, plecând de la premiza că Biblia este inspirată de Dumnezeu și că acesta există, lucru cu care, din nou, nu toți pot fi de acord.


Pentru a oferi deci și o perspectivă pozitivă și omenească asupra acestei chestiuni, am întrebat mai multe persoane dintr-un cerc social apropiat ce reprezintă pentru ei, personal, Biblia. Unii au rezumat totul în numai un cuvânt: „Liniște”, „Încurajare”, „Adevăr”, „Ghidare”, „Speranță”, „Motivație”, alții au fost mai generoși: „O carte cu istorii adevărate”, „Cea mai importantă carte, ce conține reguli ce conduc spre fericire”, „Cartea care te învață cum să trăiești”. Unii au ales să ofere o perspectivă în care au făcut abstracție de tot ceea ce au considerat a nu fi esențial: „Unica sursă de viață”, „Singurul obiect care contează” pe când ceilalți au oferit imaginației șansa de a se afirma: „O scrisoare de dragoste de la Creatorul meu”, „Un punct de reper. Un răspuns la: De unde vin și încotro mă îndrept?”, „Istoria mântuirii prin iubirea eternă a omului de pe cruce”. Și pentru că aceste răspunsuri sunt departe de a fi zgâriat măcar suprafața a ceea ce reprezintă această „carte”, îți las și ție întrebarea: Pentru tine, tu cel care citești, ce reprezintă?



Eric Todoran

S-ar putea să-ți placă și...