Sănătate

Imunitatea, un echilibru

Am ales acest titlu specific pentru a contura mai mult un principiu, decât un plan rapid și de scurtă durată, de bombardare a sistemului imunitar. La fel ca și în cazul dietelor de o săptămână, care îți promit multe kilograme în minus sau ca serul miraculos al întineririi, și suplimentele minune, deși recomandate în anumite cazuri, nu pot să înlocuiască un stil de viață sănătos.

O persoană care menține un echilibru în toate aspectele vieții, de la alimentație, muncă, până la activitate fizică, odihnă și alte obiceiuri, în lipsa unor patologii documentate, prezintă un sistem imunitar capabil să lupte împotriva amenințărilor.

Dacă am înțeles acest lucru, atunci preocuparea noastră ar trebui să fie aceea de a ne forma obiceiuri sănătoase care, în cele din urmă, vor da naștere unui stil de viață sănătos.

Recomandările specialiștilor sunt numeroase și ele vizează multe dintre domeniile vieții, astfel că voi prezenta câțiva pași importanți pentru a începe să clădești un mod de a trăi mai bun, și deci o imunitate echilibrată.

Dormi suficient și calitativ. Nu este nevoie să explic de ce odihna este importantă și de ce privarea de somn este inamicul din umbră. Cu siguranță, însuși corpul tău îți va răspunde la aceasta după o noapte în care ai vegheat până dimineața devreme. Somnul asigură o producție eficientă a moleculelor și a celulelor care alcătuiesc imunitatea noastră. Deși este greu la început să schimbi un obicei greșit, perseverența și răbdarea sunt cheia.

Alege înțelept cu ce te hrănești. Succesul în a-ți construi o dietă echilibrată constă în pași mărunți, dar constanți. Dacă îți propui să elimini brusc alimentele preferate și plăcerile dulci, motivația ta s-ar putea să scadă progresiv și vei considera stilul de viață sănătos mai degrabă o tortură. Astfel, îți recomand să elimini treptat alimentele dăunătoare și să introduci alternative sănătoase, permițându-i organismului să se adapteze schimbării. Sloganul rămâne același: evitați sarea, zahărul și grăsimile. Introduceți legumele, fructele și cerealele la baza alimentației, consumați o cantitate suficientă de apă, feriți-vă de prăjeli și de produsele procesate industrial și cel mai important, evitați excesul, fie el de alimente sănătoase.

Pune-ți mușchii la lucru. Sedentarismul este confortul pe care îl acceptăm în viața noastră, fără a fi pe deplin conștienți de efectele devastatoare ale acestuia. Lipsa activității fizice reprezintă originea și agravarea multor boli, precum cele cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea și în contextul nostru, determină scăderea imunității. Exercițiile fizice regulate, de cel puțin 30 de minute pe zi, ajută la întărirea sistemului imunitar, la oxigenarea eficientă a organelor și la o mai bună circulație a sângelui.

Gestionează stresul. Deși efectele stresului nu sunt observate imediat în viața noastră, pe termen lung însă, acesta compromite sistemul imunitar, efect mediat prin hormonul de stres, și anume cortizolul. Un corp sănătos va fi condus de o minte sănătoasă, echilibrată. Înlătură factorii care îți produc agitație, nemulțumire, teamă, neîncredere și frustrare. Ocupă-ți timpul cu lucruri folositoare și nu lăsa ca mintea ta să rătăcească pe calea gândurilor.

Rezervă timp pentru tine. În fiecare zi ar trebui să îți iei o mini-vacanță, minim 30 de minute, în care să te bucuri de plimbări în natură, de lumina și de căldura soarelui și în care să te detașezi de lucrurile zilnice care împovărează mintea și să cauți mulțumirea chiar și în lucrurile mici din viața ta.



Amalia Bănică

S-ar putea să-ți placă și...