Articole

Fericirea

V-ați întrebat vreodată de ce este atât de rară fericirea în zilele noastre? Sunt oameni care au trăit o viață îndelungată, oameni care au schimbat lumea, care și-au achiziționat bunuri și care și-au satisfăcut orice plăcere, și totuși, la finalul vieții, când toate acestea nu mai aveau niciun sens pentru ei, au afirmat că nu au cunoscut fericirea sau că aceasta nu se găsește în lucrurile menționate.

Astfel, m-am regăsit printre cei care caută răspunsul la întrebarea: „Ce înseamnă să fii fericit?”. De la început mi-am dat seama că un singur lucru nu te poate face fericit, trebuie să existe mai multe concepte, care adunate vor conduce către starea de fericire. Însă, la baza acestora există RECUNOȘTINȚA, mulțumirea. A fi mulțumitor nu înseamnă a stagna, a te plafona, a te opri din dezvoltarea ta, a nu mai avea o țintă sau mai rău, a te compara cu cineva care aparent este sub nivelul tău.

A fi recunoscător înseamnă a conștientiza fiecare detaliu din viața ta care este bun, să Îi mulțumești lui Dumnezeu pentru toate darurile, și fiecare moment să îl vezi ca pe o nouă posibilitate de a te dezvolta. Să fim recunoscători pentru că ne este dăruită o nouă zi în care putem face ceva pentru a schimba ziua noastră de mâine, pentru oamenii dragi care ne înconjoară în acest moment și să nu mai așteptăm pe acel „cineva” care ne va schimba viața; asta nu se va întâmpla – schimbarea pornește de la noi. Fii recunoscător pentru soare, apă, aer și toată natura care se luptă să ne facă viața mai frumoasă, deși noi, pe lângă faptul că nu suntem mulțumitori pentru ea, o și distrugem. Fii recunoscător pentru că ești sănătos și poți lucra, pentru că ești înzestrat cu talente care te pot face fericit pe tine, dar și pe alții. Fii recunoscător întâi pentru lucrurile mici din viața ta (cel puțin așa le considerăm noi) și apoi vei putea fi recunoscător și pentru cele mai mari.

Dacă ne cultivăm un spirit nemulțumitor, nimic din ceea ce facem și avem nu o să fie îndeajuns. Mereu va mai exista ceva care „să te facă fericit”. Să nu uităm că fericirea nu este de moment. Ați văzut oameni care așteaptă cu nerăbdare să își cumpere mașina visurilor sau să aibă concediul perfect, considerând că acestea îi vor face fericiți, și după ce și-au îndeplinit dorința continuă în aceeași stare de nefericire de mai înainte? Cu siguranță, posibil și noi suntem așa. Ceva mai bun, mai interesant, mereu va exista; societatea se dezvoltă, se modernizează continuu, așa că, dacă ne dorim să fim în pas cu aceasta, nu vom fi mulțumitori niciodată.

Fericirea noastră nu trebuie să fie fericirea altora. Ceea ce vreau să spun este că noi, mai ales tinerii, tindem să ne construim fericirea perfectă după modelele pe care le vedem la cei din jur, mai ales în social media. Nu cred că trebuie să argumentez prea mult de ce nu este bine să privim la exteriorul postărilor și să credem că viața tuturor celorlalți este absolut perfectă, și doar noi ne zbatem fără nicio speranță de mai bine. Credem că vom fi fericiți atunci când o să avem mașina vecinului, casa prietenilor, partenerul acela perfect ilustrat în filme și așa mai departe. Lista este una enormă. Cea mai mare capcană în toate acestea, pe lângă faptul că nu vom putea să avem totul, este că vom lua decizii privitoare la viața noastră care de fapt nu ne vor face fericiți deloc. Sportul pe care tu îl practici poate nu este amuzant și constructiv pentru mine, dar îl fac, pentru că te văd „fericit” și cred că așa voi fi și eu fericit. Mă duc la munte pentru că te văd „fericit” acolo, dar de fapt mie îmi place marea. Mă îndrăgostesc de o persoană energică, amuzantă și sportivă, care pe tine te face „fericit”, dar de fapt eu am nevoie de cineva liniștit și calm. Exemple putem găsi în orice aspect al vieții, și sigur v-au venit altele în minte în timp ce citiți. Dacă am înțeles că fericirea noastră nu este neapărat fericirea altora, hai să ne construim noi termenii fericirii, să ne cunoaștem pe noi înșine mai bine, să știm ce ne dorim de fapt, și să nu mai împrumutăm fericirea altora crezând că și noi vom fi fericiți.

Când Dumnezeu ne-a creat, a sădit în noi sămânța fericirii, iar rolul nostru este să o dezvoltăm. O cale sigură pentru a face aceasta este să fim altruiști. A face fericiți pe cei din jurul nostru se va reflecta spre noi și fericirea noastră va spori împreună cu fericirea lor. Și mai mult decât atât, fericirea lor se va manifesta în mulțumirea către Dumnezeu, și astfel Dăruitorul nostru va fi lăudat. Însă obstacolul imens care stă în calea dezvoltării seminței este nemulțumirea. Un om care nu este mulțumitor nici nu va putea să își ajute semenii pentru că va considera aceasta o pierdere și o risipă de resurse și astfel spiritul egoist poate fi hrănit.

Construiește-ți relații sănătoase cu familia ta, atât părinți, frați, cât și soție și copii, fă-ți prieteni de nădejde și fii în relație bună cu cei din jurul tău, și cel mai important stabilește-ți o relație strânsă cu Dumnezeu. Suntem creați a fi sociabili, și la un moment dat, de a avea nevoie de alte persoane pentru a absolutiza fericirea noastră. Nu vreau să afirm că nu poți fi fericit singur, însă te asigur că ești foarte fericit atunci când ai cu cine să împărtășești succesul tău, bucuria ta, lucrurile pe care le achiziționezi, timpul tău. 

Centrul fericirii tale să fie Dumnezeu. Construiește-ți fericirea în jurul Lui și te asigur că va fi de neclintit. Nu va fi o stare, de moment, o bucurie în urma unui succes sau o îndeplinire a unei dorințe, va fi însăși viața ta, fiecare clipă va fi plină de recunoștință și mulțumire și vei îndrăzni să privești curajos spre viitor, încredințat că, dacă Dumnezeu este alături de tine, te afli pe calea fericirii.



Amalia Bănică

S-ar putea să-ți placă și...